ДИСЦИПЛІНИ ЗА ВИБОРОМ  

   

Життя факультету  

   

Наукове товариство студентів та аспірантів  

   

Служби університету  

   

5 вересня 2014 р. студенти 1 та 2 курсів Інституту історичної освіти на чолі з викладачами доцентами Бакка Т. В. і Мелещенко Т. В. за відрядженням заступника директора Інституту історичної освіти з виховної та наукової роботи професора Вєтрова І. Г. взяли участь у відкритті виставки «Апокаліпсис двадцятого століття. Світові війни» в Національному музеї історії війни.

 

Мета виставкового проекту – активізувати пам’ять суспільства про жахливі катастрофи минулого століття, через автентичні пам’ятки, більшість із яких експонується вперше, показати антигуманну, нищівну сутність молоха світових воєн, що стали апокаліпсисом ХХ століття, застерегти від розпалювання нової планетарної воєнної катастрофи, початком якої можуть стати бойові дії на Сході України.

1244dfdfdf
«Об’явлення Св. Івана Богослова» або «Апокаліпсис» – остання книга Нового Заповіту, в якій описуються сповнені численних катаклізмів і див події, що передуватимуть Другому пришестю Ісуса Христа на землю і відбудуться після нього. Тому «апокаліпсис» став синонімом кінця світу, катастроф планетарного масштабу. Саме такими є світові війни, які двічі струсонули земну кулю впродовж ХХ століття.
Вони безжально перевернули світ: призвели до падіння чотирьох імперій; змінили кордони держав, а в деяких випадках їхній суспільний лад; зруйнували й стерли з лиця землі тисячі міст і сіл; забрали життя десятків мільйонів людей; відгукнулися гірким болем утрат у душах тих, хто пройшов крізь їхній вир і залишився живим; увійшли в генетичну пам’ять людства.
В експозиції десятки автентичних пам’яток, більшість з яких експонується вперше. Зокрема, раритетні фото, фрагменти оздоблення зі зруйнованого у 1941 р. Успенського собору Києво-Печерської лаври, оригінальна фронтова переписка та спогади свідків війни. У центральному залі Меморіалу розміщена фотовиставка, присвячена подіям у сучасній Україні. Знімки, зроблені під час Революції Гідності на київському Майдані, світлини військових фотокореспондентів зі Сходу та Півдня України, де триває Антитерористична операція. Є на знімках навіть фрагменти переписки у соціальних мережах, що вже набули історичного змісту.

На відкритті були присутні відомі політичні і наукові діячі. Студенти мали змогу побачити і почути думки з приводу жахів війни Міністра культури України Євгена Нищука, директора Інституту історії України НАН України Валерія Смолія, директора Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича та інших.

cLToxE-5jTs

Зокрема Міністр зазначив: «Україна – це та земля, до якої завжди було направлене хиже око різних Імперій, але ми ніколи не були агресором, українці завжди боронили свої землі. На щастя, як показує історія, – Імперії падають, ті, хто починає війни і кровопролиття їх ніколи не виграють, як би маніакально вони цього не прагнули». Українці – сильний, незнищенний народ. І наша державність кується зараз тими юними хлопцями, які гинуть за свою Батьківщину. Цієї зими українці довели, що можуть беззастережно битися за свою свободу та гідність. Нині ми демонструємо це на Сході. І ця виставка – це момент упередження. Кожен, хто прийде сюди, зможе подивитися і усвідомити, що питання чергової світової війни нині відкрите. І саме Україна стала її потенційним плацдармом. Введення санкцій не зупинять агресора, проти якого разом ми маємо постати стіною, щоб не довелося потім розвішувати у музеях фотографії Третьої світової війни».

 X9E9378

Гендиректор Музею Іван Ковальчук зазначив: «Нині ворог розмиває межі між миром і війною. І такі виставки – наш внесок у боротьбу за мир. Це треба бачити, читати, думати, аналізувати. Кожним предметом виставки ми маємо наголошувати на антилюдському, антигуманному характері воєн, застерігати від невиваженості і популізму, а також закликати до єдності, взаєморозуміння та обов’язку берегти мир».

Директор Українського інституті національної пам’яті Володимир В’ятрович наголосив: «У двох світових війнах загинули надзвичайно багато людей. За підрахунками істориків це понад 75 мільйонів. Це як ніби двічі померла ціла країна розміром з Україну. Померла повністю. Кожна людина. І ці страшні кадри повертають нас у ті історичні часи,- – каже. Сьогодні ми повинні пам’ятати про територіальну цілісність та те світове зло, яке несе з собою війна. І вона ніколи не має повторитися, тому не можна і потурати агресорам, які ставлять під питання мир у всьому світі».

Студенти з захопленням відвідали виставку, що емоційно сильно вражає. Такі заходи є невід’ємною складовою навчання і виховання молоді, вони виховують патріотизм та гуманізм, виробляють негативне ставлення до війни, агресії, насилля, а також закликають до єдності, консолідації, взаєморозуміння, обов’язку берегти мир.

З приємністю можна відзначити, що в музеї драго манівців зустріли душевно і тепло, так як наукові співробітники музею, організатори виставки є випускниками нашого історичного факультету - Наталя Гамарник, Тетяна Стріхарська (Шаповал), Володимир Третяк, Богдан Гальчинський, Володимир Яхнівський, Ірина Білецька. Вони організували для студентів також екскурсію по експозиції музею, що розміщена в 15 залах.

IMG 1028

 

Екскурсію на високому професійному рівні проводив також наш випускник Златко Златанов. Експонати виставки формують уявлення про військовий, економічний і соціальний стан армії, ополченців та цивільного населення у період Другої світової війни, а також розкривають розуміння подій на фронтах та в тилу.

Студенти історики чують багато розповідей про війну, багато читають наукової, публіцистичної і художньої літератури з означеної тематики, однак для конкретизації знань, формування історичних образів походи до музею та відвідання виставок є невід’ємним інструментарієм.
По завершенню виставки до викладачів підійшла науковий керівник музею Фоміна Віра Петрівна і висловила подяку Інституту історичної освіти за навчання та виховання студентів - співробітників музею, які є високоморальними фахівцями. Інститут історичної освіти може гордитися плодом своєї праці!