ДИСЦИПЛІНИ ЗА ВИБОРОМ  

   

Життя факультету  

   

Наукове товариство студентів та аспірантів  

   

Служби університету  

   
 
Потильчак О.В. В. Карпов, Т. Такеучі. Таємниці «західного інтернування»:японці в радянських таборах для військовополонених в Українській PCP (1946-1949 pp.),- К.: Вид-во Акад. праці і соц. відносин Федер. проф. спілок України, 2011. - 176 с., 24 іл.
Кучер В.І., Потильчак О.В. Україна 1941-1944: трагедія народу за фасадом Священної війни: Монографія / Кучер Володимир Іванович, Потильчак Олександр Валентинович. - K.; Біла Церква ТОВ “Білоцерківдрук”, 2011. - 368 с.  У книзі " Таємниці «західного інтернування»: японці в радянських таборах для військовополонених в Українській PCP (1946-1949 pp.)" на основі нещодавно розсекречених унікальних архівних документів Управління у справах військовополонених та інтернованих НКВС (МВС) УРСР, спогадів очевидців і свідчень учасників тих подій вперше в історичній науці зроблено спробу висвітлити трагічну долю тисяч інтернованих вояків японської Квантунської армії, які волею сталінської репресивно-каральної системи опинилися за тисячі кілометрів від рідної землі - в далекій Україні. Багато з них так і не побачили більше своєї бать­ківщини. знайшовши останній спочинок в українській землі. Наразі ця сторінка історії радянського військового полону часів Другої світової війни залишається «білою плямою» на тлі хоч якоюсь мірою відомих і відносно вивчених його сюжетів, а згадка про японських військовополонених на наших теренах, навіть у спеціалістів-істориків викликає неприховане здивування. Здається, давно настав час розвіяти морок невідомості...

Розрахована на науковців, усіх, хто цікавиться вітчизняною та світовою історією XX ст. на широке коло читачів. На її появу чекають сьогодні нащадки жертв полону, у надії хоча би щось дізнатися про долю своїх рідних, які не повернулися додому.

Автори праці "Україна 1941-1944: трагедія народу за фасадом Священної війни" на документальній основі висвітлюють комплекс актуальних і суперечливих питань вітчизняної історії періоду Другої світової та Великої Вітчизняної війни. В роботі проаналізовано непопулярні й замовчувані в радянській історіографії проблеми початкового періоду війни з Німеччиною; становлення нацистського “нового порядку” в Україні; використання трудового потенціалу місцевого населення, зокрема військовополонених і “остарбайтерів”, в інтересах окупантів; економічна співпраця частини населення окупованої України із займанцями; cпроби останніх забезпечити підготовку професійних кадрів для відновлення господарського потенціалу окупованих територій; наслідки варварського господарювання нацистів і запізнілі спроби “реформування” окупаційної політики; радянський рух Опору та його роль у зриві нацистських планів пограбування України.

Для науковців, викладачів, студентів, усіх, кого цікавлять драматичні трагічні та героїчні сторінки історії Другої світової та Великої Вітчизняної війни в Україні.